Reikia skaičiuoti ne tik kalorijas, bet ir skaidulų kiekį
Dažnai kalbama, kokių maisto produktų reikia vengti, norint sulieknėti ar užtikrinti sveikesnį maitinimąsi. Visgi dietistė Živilė Dumbraitė rekomenduoja neišmesti nei vieno produkto ar jų grupės iš maisto raciono, jeigu nėra alergijos ar netolerancijos.
Pirmiausia – išsiaiškinti, kiek reikia
Pasak Ž. Dumbraitės, kiek ir kokio maisto žmogus turėtų suvalgyti, tiesiogiai priklauso nuo jo energijos poreikio. Jeigu žmogus dirba fizinį darbą ar aktyviai sportuoja, energijos poreikis išauga ir organizmas reikalauja daugiau maisto. O kai dirbame sėdimą darbą, mažai judame, papildomai nesportuojame, ir valgyti reikėtų mažiau. „Pirmiausia, patarčiau išsiaiškinti jums reikalingą iš maisto gaunamos energijos kiekį“, – pataria dietistė. „Kitu atveju gali atrodyti, jog maitinatės saikingai, o iš tiesų suvartojate kur kas daugiau kalorijų, negu reikia jūsų kūnui. Dabar internete gausu nemokamų kalorijų skaičiuoklių ir savo poreikius galima išsiaiškinti per keletą minučių“, pataria Ž. Dumbraitė.
Pasak pašnekovės, vidutinio amžiaus ir sudėjimo nesportuojančiai moteriai pakanka 1600, o vyrui – 2000 kalorijų. Įvairiais užkandžiais, gausiais pietumis šį skaičių pasiekti ir viršyti – itin paprasta.
Ž. Dumbraitės teigimu, antras svarbus žingsnis, norint subalansuoti savo mitybą – pasverti dažniausiai valgomus produktus, kad įsivaizduotumėte, kaip atrodo vienoks ar kitoks produkto kiekis. Internete paprasta susirasti informacijos apie tai, kiek sveria vidutinė duonos riekė ar porcija kruopų. Tai padės suprasti, kokį kiekį mėgstamų produktų galima suvalgyti, neviršijant rekomenduojamos dienos kalorijų normos.
„Jei pačiam nekyla rankos skaičiuoti, visuomet verta kreiptis į specialistą – investicija nedidelė, o po konsultacijos turėsite „paruoštuką“ ir supratimą, kiek ir kokio maisto jums reikia“, – pataria Ž.Dumbraitė.
Dėl antsvorio nebūtinai kaltas maistas
Ž. Dumbraitė pastebi, kad norintiems sulieknėti dažnai patariama smarkiai sumažinti ar visai eliminuoti daug angliavandenių turinčius produktus.
„Pavyzdžiui, duona yra puikus angliavandenių ir skaidulinių medžiagų šaltinis. Dėl pastarųjų trūkumo, žmonės dažnai skundžiasi sutrikusiu virškinimu, nereguliariu tuštinimusi, prasta žarnyno sveikata. O besirūpinantiems figūra, galiu pasakyti, jog pati duona kilogramų neprideda. Nepageidaujamas svoris dažniausiai auga dėl mažo fizinio krūvio, nesubalansuotos mitybos, hormonų pokyčių ir kitų priežasčių. Tad nereikėtų kaltinti vieno produkto ar jų grupės“, – įsitikinusi dietistė.
Jos teigimu, sveikai besimaitinantis žmogus tikrai gali suvalgyti 1–3 riekes duonos per dieną ir netgi daugiau, jei tądien nesirinko kitokių grūdinių patiekalų. Svarbu, kad duona atitiktų sveikos mitybos rekomendacijas: 100 g produkto turėtų būti bent 6 gramai skaidulų ir ne daugiau kaip 5 gramai cukraus.
„Jei esate aktyvus, sportuojate, duonos galite suvalgyti dar daugiau. Svarbiausia, kad visas per dieną suvalgomas maistas būtų kuo įvairesnis, šviežias ir maistingas“, – teigia Ž. Dumbraitė.
Vertinga duona – ne tik juoda
Pasak „Vilniaus duonos“ komercijos direktoriaus Artūro Kokoškino, ne tik juoda duona yra teisingas pasirinkimas, norintiems praturtinti mitybą iš duonos gaunamomis skaidulinėmis medžiagomis ir vitaminais. Lietuvoje vis labiau populiarėja puri, šviesi duona, ypatingai – forminė duona skrudinimui, o įtakos tam turi Vakarų Europoje susiformavusi maisto kultūra, kuri tampa patraukli ir lietuviams.
Remiantis tarptautinėmis rekomendacijomis, suaugusieji per dieną turėtų suvartoti apie 28–35 g, 1–3 metų vaikai – iki 14 g, 4–13 metų vaikai – apie 16–25 g skaidulų per dieną. Dietistė Ž. Dumbraitė pataria tėvams į vaikų priešpiečių dėžutę verčiau dėti sumuštinį su vertinga duona, daržovėmis, vaisiais nei bandelę ar kitą daug pridėtinio cukraus turintį gaminį.
Atgal į naujienas