Atgal į naujienas

Duonos dienos proga kalbėjomės Delfi TV apie duonos prasmę šiandien

Artėjančios Duonos dienos proga, Delfi TV vedėja Julija Leimonė pakalbino mūsų duonos somelje, produktų vystymo vadovę Snieguole Šoblinskienę ir Vilniaus etninės kultūros centro etnologę Gailę Vanagienę apie duonos vietą lietuvių gyvenime. 

Kaip sakė Snieguolė, duona yra neatsiejama mūsų lietuviškų šaknų dalis ir nepakeičiamas kasdienis maistas. 

„Niekur kitur nerasi pasaulyje tokios duonos kaip mūsų. Tai yra ir mūsų paveldas, ir vietinis mūsų organizmui pritaikytas maistas. Dvi ruginės duonos riekės – ir gauni dienos normą kūnui reikalingų skaidulinių medžiagų. Unikali mūsų duona ir tai viena tų vertybių, kuriomis galime didžiuotis“.

Pasak Gailės, duona ir anksčiau, ir dabar mus moko pamatinių vertybių.

„Moko kantrybės, nes duonos kelias iki stalo ilgas, moko tausoti ir gerbti maistą, dėkingumo už tai, kad turime jos ant stalo. Net pats žodis „duona“ pas mus yra tapęs maisto ir gyvenimo sinonimu, o duona lietuvių tradicijoje yra sakrali, ji visų svarbiausių progų, švenčių ir apeigų dalis“.

Trečiadienį kažkas šventins duonos gabalėlį bažnyčioje, kažkas pabučiuos riekelę, kaip močiutės išmokytas, o kažkas tiesiog pasigardžiuodamas suvalgys sumuštinį su riekele ruginės duonos. Bet kuriuo atveju – duona lieka mūsų lietuviškos tapatybės dalimi. 

Pasižiūrėkite pokalbį. Su Duonos diena! 

Nuo 19:10 nuoroda čia.

Atgal į naujienas