Atgal į naujienas

Du pilni maisto prekių vežimėliai – tiek maisto gyventojas iššvaisto per metus

Įsivaizduokite du didelius prekybos centrų vežimėlius prikrautus maisto prekių. Maždaug tiek maisto kiekvienas Lietuvos gyventojas kasmet bereikalingai išmeta į šiukšlių konteinerius. 

Tyrimo duomenimis, dažniausiai išmetamas maistas Lietuvos gyventojų namuose yra jau pagaminti patiekalai – tai sudaro per 40% viso išmetamo maisto. Taip pat itin dažnai į atliekas keliauja nesuvalgyti vaisiai ir daržovės, pieno gaminiai, gėrimai ir kepiniai.

Išmetama apie trečdalis pagaminto maisto

Kasmet pasaulyje išmetama apie 1/3 viso pagaminamo maisto. Tai didžiuliai kiekiai, tad maisto švaistymas daro didelį poveikį:

Aplinkosaugai – išmetamas maistas prisideda prie šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijų, nes pūdamas išskiria metaną.

Ekonomikai – išmetame tai, už ką sumokėjome: pinigais, energija, darbu ir laiku. 

Socialiniu požiūriu – kai vieni žmonės badauja arba turi skaičiuoti kiekvieną kąsnį, kiti tuo tarpu jį išmeta.

Dėl to Jungtinės Tautos rugsėjo 29 dieną yra paskelbusios Tarptautine kovos su maisto švaistymu diena.

Kas padeda tausoti maistą?

Kviečiame stabtelėti ir susimąstyti, kiek maisto išmetame savo namuose?


Net ir maži pokyčiai mūsų įpročiuose gali turėti didelį poveikį aplinkai. Štai keli ekspertų rekomenduojami patarimai, kaip sumažinti maisto atliekų namuose.

Sudarykite pirkinių sąrašą. Apžiūrėkite lentynose, ką dar turite ir ką iš turimų produktų galite panaudoti maistui pasigaminti. Tai ne tik padės apsisaugoti nuo neplanuotų emocinių pirkinių, taupys jūsų pinigus, laiką parduotuvėje, bet ir padės išvengti perteklinių maisto produktų.

Sudarykite valgiaraštį. Jei suplanuosite ką valgysite pusryčiams, pietums ir vakarienei ar užkandžiams, bus daug aiškiau kokių produktų trūksta, o ką jau turite namuose. Be to, tai paduos išsivaduoti nuo galvos skausmo, ką šiandien gaminti (net jeigu nukrypsite nuo plano, tai bus geriau nei jokio plano).

Sunaudokite likučius. Internete apsčiai patarimų, kaip sunaudoti daržovių ar vaisių likučius ar prekinę išvaizdą prarandančius produktus. Mūsų FB ir Instagram  #Ikipaskutiniotrupinėlio rasite puikių idėjų kaip sunaudoti duonos likučius: nuo skrebučių, krutonų, džiuvėsėlių iki giros ar ištaigingo duonos trupinių deserto. 

Kai ką užšaldykite. Jeigu matote, kad išvyksite ir duonos nespėsite suvartoti, ją puikiai galite užšaldyti. Kaip sako mūsų duonos ekspertė, šaldoma duona išlaiko visas maistines ir skonines savybes. 

Matomoje vietoje dėkite maistą, kurį skubiau reikia suvalgyti. Jeigu liko salotų, troškinio ar sriubos, nenugrūskite į šaldytuvo vidurį, o sudėkite į stiklinius indus ir pastatykite akių lygyje. Taip bus lengviau prisiminti ir laiku suvalgyti. 

Žinokite skirtumą tarp „Geriausia iki ir Tinka vartoti iki. Tokie produktai kaip miltai, makaronai, aliejus, šokoladas ir pan. dažniausiai yra ženklinami “Geriausia iki”. O tai reiškia, kad net ir pasibaigus galiojimo laikui yra saugūs vartoti. 

Kompostuokite maisto atliekas. Organinės atliekos, kaip daržovių likučiai ar nuopjovos, taip pat kavos ar arbatos tirščiai, vaisių žievelės visa tai gali virsti ne atliekomis, o naudingu kompostu. Mieste tokias organines maisto atliekas sudėkite į oranžinius maisto atliekų maišelius, o individualiuose namuose į komposto dėžę. 

Minėdami dieną – skelbiame konkursą darbuotojų idėjoms

Minėdami šią dieną skelbiame konkursą kolegoms, „Darbuotojų patarimai – kaip nešvaistyti maisto?“

„Kviečiame visus kolegas pasidalinti savo asmeniniais patarimais, idėjomis ar įpročiais, kurie jums padeda mažiau švaistyti maistą. Galbūt turite gudrybių, kaip panaudojate maisto likučius, gal naudojatės šmaniąja programėle arba turite ritualų, kaip, pvz., likučių ketvirtadienis, kai negaminate naujų patiekalų, o stengiatės sunaudoti jau pagamintą? Pasidalinkite idėjomis“, kviečia idėjos iniciatorė Jurga Staniukėnienė. 

Vieną iš dalyvių burtų keliu apdovanosime prizu. 

Vilniaus duona“ likučius panaudoja

„Vilniaus duonos“ kepyklose, natūralu, duonos likučiai taip pat yra neišvengiami. Mūsų grupė „Lantmannen Unibake“  įsipareigojusi mažinti poveikį aplinkai ir nustačiusi aplinkosauginius tikslus. 

Visus duonos likučius stengiamės efektyviai panaudoti. Abiejose mūsų kepyklose duonos likučiai yra surenkami ir perduodami biokuro gamintojams, kur virsta energija.

Mūsų „Lantmannen Unibake“ grupės mastu, maždaug 75 proc. duonos likučių panaudojama gyvuliniam pašarui, o 25 proc. bioetanolio gamybai. Grupė įgyvendina ir programą „Sustain’abite“, kuria skatina viešojo maitinimo įstaigose susidarančius duonos likučius kūrybingai panaudoti gaminant įvairius patiekalus. 

Iliustracija: sugeneruota su Dirbtinio intelekto programa.

Atgal į naujienas