Beata Nicholson apsilankė mūsų Panevėžio kepykloje: „Čia stebuklinga vieta ir aromaterapija“
Beata Nicholson kartu su sese Odeta Bložiene apsilankė „Vilniaus duonos“ Panevėžio kepykloje, kur kepa tokios jos duonos kaip „Beatos virtuvė“ juoda duona su sėklomis ir ruginė viso grūdo bemielė duona, taip pat daugelio pamėgta „Močiutės“ ir kitos. Įspūdžiai kuo geriausi. Kepyklą Beata vadino stebuklinga vieta, o ruginės duonos kvapą – tikra aromaterapija.
Beata su sese atidžiai apžiūrėjo visą kepyklą, smalsiai išsiklausinėjo, kas ir kaip vyksta. Ekskursiją jai puikiai pravedė „Vilniaus duonos“ produktų vystymo vadovė Snieguolė Šoblinskienė, o organizaciniais reikalais pasirūpino mūsų prekės ženklo ir komunikacijos vadovė Jolita Ažusienė. Beata mielai fotografavosi su kolegomis, o išlydėdami dovanų jai įteikėme visą ilgą kepalaitį duonos. Sveria kaip paaugęs kūdikis – 5 kg!
Patys tuo tarpu buvome pavaišinti gardžiais Odetos Bložienės sukurtais vaniliniais ledais su Madagaskaro vanile, kurie gardžiai tiko prie duonos, o mūsų duonos someljė Snieguolė tuoj pakonsultavo ir kaip pasigaminti duonos ledų (nebūtų maisto technologė!).
Ruginę duoną Beata vadino mūsų esme
Štai kokiomis mintimis po vizito mūsų kepykloje savo paskyroje dalinosi Beata:
„Duonos kepalai, su kuriais galima treniruotis!! Va kur vakar buvau!
Va toks gražuolis – JUODA DUONA SU SĖKLOMIS – pateko į mano rankas. Pakeliu… ir tikrai yra ką laikyt! 5kg!!
Vakar buvau Panevežyje – tokioje stebuklingoje vietoje, kur vien aromaterapija: kmynai ir šviežios ruginės duonos kvapas…
Kepaliukai pūkši, krosnys alsuoja, viskas daroma rankomis, ir tiek ten šilumos, kad Snieguolė – vyr. technologė iš Vilniaus duonos, ruginės duonos žinovė (ir mama!) – tiek visko įdomaus pripasakojo ir prisiminė kaip vokiečiai jai sakė:
„Šitą kepyklą Panevėžyje reikia aptverti tvorele ir vesti ekskursijas! Europoje jau beveik nebeliko tiek rankų darbo.“
O pas mus yra. Nes ruginė duona yra mūsų esmė. Ir mes be kmynų negyvensim!
Toks mūsų ryšys, kad net skandinavai ir vokiečiai, nors ir mėgsta ruginę duoną, vis tiek nesupranta, kaip galima TAIP įsimylėti kmynus.
Beje, žinojot, kad ruginės duonos kepimo procesas Vilniaus Duonos Panevežio kepykloje trunka beveik PARĄ?
Ir jis niekada nesustoja – nesvarbu, Kūčios ar Velykos – raugas gyvas, duona gyva, viskas turi tęstis.
Kepaliukai – rankomis subadomi, rankomis iškeliami iš krosnies.
Ir net atvėsinami specialioje patalpoje, kur… yra stelažas su užrašu BEATA!
Taip, nes ten kepama mano duona, ir kepykloje ją tiesiog vadina Beata. Tiesiog taip.
Beata: „Galėčiau atsisakyti baltos, bet ruginės su kmynais – niekada“
Kepykloje Beata paragavo ir čia kepamos, didžiuliais, 5 kg kepalais Močiutės duonos.
Štai kokie jos įspūdžiai:
„O dar yra tie legendiniai MOČIUTĖS duonos kepalai – milžiniški, išdidūs. Kepami be kompromisų. Kraštai (tos nuostabios plutelės) nupjaunami ir atiduodami ūkininkams – ne į pakuotes.
Ir mes su Odeta ragavom – nežinau, ar esu kada gyvenime valgius skanesnės duonos…
Ir kai kas pasako – „oi, kokia brangi ta duona“…
kai kaina mažesnė nei kavos puodelis, o procesas? Vien tik meilės laikas ir rankų darbas.
Pabandykit patys vieną dieną pašokinėt apie raugą ir kepalą – namie kepantys žino: tai ne tik amatas, tai menas.
Tai va – aš jau pasiruošus Velykoms su duona!
Ir be galo džiaugiuosi, kad mūsų Lietuvoje dar kepama tikra ruginė duona iš lietuviškų rugių, o ją kepa žmonės, kurie tikrai kepa su meile.
Ir žinokit – aš buvau. Mačiau. Ragavau. Patikrinau.
Tai kokia jūsų mėgstamiausia ruginė duona??? Aš gal ir galėčiau atsisakyti baltos bet ruginės su kmynais?? NIEKADA!
Vilniaus duona. Visos Lietuvos duona ačiū už ekskursiją – istorijas ir duoną!“
Su „Beatos virtuve“ bendradarbiaujame per 10 metų
Su Beata bendradarbiaujame jau nuo 2013 metų, kai sukūrėme pirmąsias receptūras.
Kartu su „Beatos virtuve“ Lietuvos stalui kepame tris duonas: turtingą skaidulinių medžiagų ruginę Beatos virtuvė viso grūdo bemielė duona, Beatos virtuvė juoda duona su sėklomis, kurioje net 30% sėklų, tokia skani, kad, kaip sako pati Beata – ją galima valgyti vieną.
Taip pat turime ir puikų kepinį forminių duonų gerbėjams – Beatos virtuvė sumuštinių duona su sėklomis. Na o per Kalėdų laikotarpį favoritas yra Beatos virtuvės kūčiukai su kanapių ir aguonų sėklomis.
Kas žino, kokiais bendrais receptais ir kepiniais nustebinsime ateityje.





