Atgal į naujienas

Artūras Kokoškinas: „Duonos kepimas yra kūryba“

Interviu su „Vilniaus duona“ vadovu Artūru Kokoškinu apie karjeros galimybes duonos kepykloje, lyderystės mokymus kiekvienam kolegai ir kam tinka čia dirbti.

Ar skaičiavote kada, kiek reikia skirtingų profesijų duonai iškepti?

Pas mus dirba 400 žmonių, bet kai kurie gali nustebti, kad tarp jų turime net 65 specialybes. 

Atrodo, įmonė labai aiški: užsiima tik duonos kepimu, bet kadangi įmonė didelė, tarptautinė, viena didžiausių Baltijos šalyse – natūralu, mes turime įvairių skyrių, ir kiekvienas turi savo rolę. Pradedant nuo gamybos, tešlamaišiai, nutempėjai, mechanikai ir baigiant administracija: finansai, pardavimai, kokybė. Daugybė specialybių, kurios reikalingos „Vilniaus duonai“. 

Iš kur ateina kolegos dirbti į „Vilniaus duona“?

Dalis ateina, aišku, iš universitetų, technologijos universitetų, aukštųjų mokyklų, dalis ateina iš aukštesniųjų mokyklų, kur yra įgiję tam tikras specializacijas. Kai kurie ateina iš reklamos, turime kolegų iš pačių įvairiausių sričių. 

Kam tiktų dirbti „Vilniaus duonoje“?

Mes jau daug metų turime tris pagrindines „Vilniaus duonos“ vertybes: atvirumas, veržlumas ir visaapimantis požiūris.

Atvirumas – kai tu kalbiesi, daliniesi informacija. Kai tu gali duoti, kad ir kritišką, bet konstruktyvų grįžtamąjį ryšį ir jį priimti. Kai tu atviras pokyčiams, sugebi juos priimti arba pats juos inicijuoji: savo darbe, savo skyriuje, įmonėje. 

Veržlumas – jeigu tu ateini su naujomis idėjomis. Net ir dirbant paprastą darbą tų idėjų atsiranda pas daugelį. Tai vienas iš svarbiausių dalykų. 

Trečias dalykas visaapimantis požiūris – tu domiesi ne tik tuo, kas tavo darbo sritis, o plačiau. Mes ieškome tokių žmonių, kurie nori domėtis ne tik tuo, ką jie daro tiesiogiai, bet ir ką daro jų kolegos. Nes tik iš tokio bendro, kolektyvinio ir komandinio darbo ir ateina geriausias rezultatas. 

Pas mus tinka dirbti tiems žmonėms, kuriems patinka tarptautinės įmonės. Mes priklausome Skandinavijos įmonių grupei. Taip pat tiems, kuriems patinka dirbti daugiatautėje įmonėje, nes „Vilniaus duonoje“ dirba 7 tautų žmonės. 

Daugeliui „Vilniaus duona“ asocijuojasi su lietuviška įmone, bet tuo pačiu priklausote tarptautinei grupei. Ar čia daugiau tarptautiškumo ar lietuviškumo?

Mes esame lietuviai savo esme, bet europietiški ir tarptautiniai savo veiklos principais. 

Visa darbo kultūra yra vakarietiška: mums svarbu tvarumas, lygios teisės, aiškūs procesai, kad žmonės galėtų pasireikšti, nebijotų klysti, galėtų mokytis iš klaidų. 

Ekologija mums labai svarbi dalis. Esame aiškiai užsibrėžę savo tikslus, ką turime pasiekti iki 2030 metų: kiek sumažinsime C02, kokius produktus kepsime, kaip prisidėsime prie Lietuvos gyventojų sveikatos gerinimo, kaip didinsime skaidulų kiekį duonoje, visagrūdžių miltų kiekį ir pan.  Tie kurie pritaria šioms vertybėms, labiausiai pas mus ir pritampa. 

Kokiam jaunimui tiktų darbas „Vilniaus duonoje“? 

Svarbiausias dalykas, tu turi būti smalsus, turi viskuo domėtis: tuo ką tu darai, ką tu mokaisi. Mes ieškome geriausių. Antras dalykas, tu turi domėtis ne vien tik savo tiesioginiu darbu, bet ir tuo,  kas vyksta aplink: kas vyksta ekonomikoje, kas vyksta visuomenėje, kaip keičiasi mados, ir žiūrėk vieną dieną pradėjęs kaip studentas, tapsi didžiulės įmonės vadovu. 

Ar dažnai pasitaiko, kad prigyja kaip kolegos tie žmonės, kurie ateina į praktiką?

Yra tokių kolegų, kurie ateina į praktiką, ir dar kartą grįžta, nes jiems taip patinka Vilniaus duonoje. Tai rodo, kad tai gera vieta dirbti. Turime ir kolegų, kuriems pasiūlome darbą po praktikos.

Turite ir nemažai sugrįžtančių kolegų. Ką jie sako, kai grįžta? 

Sako, kad jausmas, jog tu gali prisidėti, tai yra svarbiausias dalykas. Gera vieta dirbti ir puiki komanda. 

Jūs taip pat padarėte „Vilniaus duona“ karjerą, atėjote kaip padalinio darbuotojas, o ilgainiui tapote visos įmonės vadovu. Kokios įmonėje karjeros galimybės? 

Turiu įdomią istoriją apie buvusią kolegę, kuri darbą įmonėje pradėjo nuo duonos kepėjos, atėjo iš aukštesniosios mokyklos. Karjerą „Vilniaus duonoje“ ji baigė jau būdama mūsų įmonių grupės Baltijos šalių gamybos vadove. O šiuo metu ji vadovauja Lietuvoje labai gerai žinomos įmonės gamybos padaliniui. Čia kolegė, kuria tikrai galima didžiuotis ir geras pavyzdys, kaip žmogus „Vilniaus duonoje“ gali daryti karjerą. Tu gali pradėti bet kurioje pozicijoje, bet jeigu esi veržlus, domiesi įvairiais procesais, turi visą apimantį požiūrį, gali padaryti puikią karjerą. 

Be to, kadangi esame tarptautinė įmonė, turime kolegų, kurie pradėję darbą Lietuvoje, tęsia jį grupėje, pvz., Kopenhagoje, ir dalyvauja kituose projektuose mūsų grupės mastu. Tad yra ir puikių tarptautinės karjeros galimybių. 

„Vilniaus duonoje“ rengiama daug įvairių mokymų, ir pavyzdžiui lyderystės mokote ne tik vadovus, bet visų grandžių kolegas. Kas lemia tokį požiūrį?

Žmogus, kuris supranta, kas yra lyderystė, jis kartu prisideda ir prie paties darbo geresnio organizavimo. Be to, mums svarbu, kad žmonės norėtų ir galėtų augti toliau. Tokiu būdu gimsta mūsų būsimieji talentai. 

Vadovai turi lyderystės įrankių mokymus, yra 21 įrankiai vadovams, kuriuos kiekvienas turi mokėti pritaikyti tam tikrose situacijose: pvz., kaip geriau bendrauti su kolegomis, kaip geriau suprasti vieni kitus, kodėl atsiranda pasipriešinimas ir kaip jį įveikti taktiškais būdais, kaip suprasti kito žmogaus poziciją.

Kiti kolegos, kurie, tarkim, kepa duoną, nebūtinai dirba administracijoje, jie irgi mokosi lyderystės principų, įgyja žinių, kaip geriau valdyti projektą arba prisidėti kažkokiais kitais būdais prie veiklos. 

O koks paties santykis su duona?

Duonos kepimas man iš tikrųjų yra kūryba – atrodytų, labai paprasta: sumaišai tešlą, pašauni į krosnį, štai tau duona. O tai išties didžiulė sustyguota sistema ir įmonės veikla: procesai, žaliavų atvežimas, gamybos planavimas, mes turime daug linijų, viską tiksliai sudėlioti yra planavimas didžiulis, kuris reikalauja įvairių mūsų žinių. Ir taip yra visose mūsų srityse, ne tik kalbant apie administraciją. Pats įdomiausias ir svarbiausias dalykas, kad tu visą laiką kuri. Nuo to momento, kai tu užmaišai tešlą ir iš tešlos gimsta duona, formuoji asortimentą, kuri naujas receptūras, parduodi parduotuvėse, dirbi su pirkėjais – visa tai kūryba. 

Dažnas įsivaizduoja, kad dirbant maisto gamybos įmonėje darbas monotoniškas. Iš kur randasi ta dinamika?

Darbas duonos sektoriuje išties labai dinamiškas. Pastoviai keičiasi vartotojų poreikiai. Anksčiau, pvz., buvo duona ir batonas. Dabar, pvz., populiarėja porcijinės duonelės, atsiranda naujų duonos tipų. Taip pat keičiasi vartotojų poreikiai: mažiau cukraus, daugiau skaidulų, daugiau viso grūdo miltų. Tu visą laiką kuri. Kuri naujus produktus. 

Kelis kartus per dieną kolegos tam tikros pamainos susirenka ir jie kalbasi, pvz., ką galima būtų patobulinti, kaip užtikrinti padidėjusią paklausą, kaip išspręsti vieną ar kitą klausimą. Tai yra nuolatinis tobulėjimo ir sprendimų paieškos procesas. Ir iš to dinamika ateina visur, ar tu viename skyriuje dirbi, ar kitame.

Dabar dauguma ieško darbe prasmės. Kokia prasmė šiame darbe?

Duona apskritai yra prasmė. Juk viskas prasideda nuo duonos, tai esminis mūsų lietuvių maistas. Tame ir matau didžiausią prasmę. Kasdien kepame duoną visos Lietuvos stalui.

O kokia Jūsų paties mėgstamiausia duona?

Kadangi aš esu nemažai prisidėjęs prie įvairių duonų kūrimo, daug yra mano kūdikių, pats inicijavau kai kuriuos receptus, sunkoka išsirinkti vieną. Valgau daug duonos, negaliu pasakyti vienos mėgstamiausios.

Atgal į naujienas