Ekspertė paaiškino, ar galima šaldyti duoną
Duona vienas pamatinių šalies maisto produktų. Tačiau Lietuvoje gyventojas kasdien išmeta beveik 400 gramų maisto, įskaitant ir duoną. Štai keletas patarimų, kurie padės tinkamai laikyti duoną bei kūrybingai panaudoti jos likučius.
Tinkamai laikoma – ilgiau lieka šviežia
Duoną patariama laikyti sausoje, vėsioje vietoje: specialioje duoninėje arba medvilniniame / lininiame maišelyje. Prapjautą kepalėlį galima apdengti vaško drobele. Jeigu matote, kad visos duonos nesuvalgysite, pvz., išvyksite atostogų – duoną galite užšaldyti.
„Duoną tikrai galima šaldyti, o išimta iš šaldytuvo, ji nepakeičia skoninių savybių. Labai patogu susišaldyti riekutėmis ar porcijomis. Skandinavijoje, kurioje tvarumas pažengęs labiau, yra įprasta šaldiklyje turėti porcijinių užšaldytų duonelių, prireikus įdeda į skrudintuvą, pašildo ir galima valgyti lyg šviežią“, – sako Snieguolė Šoblinskienė, duonos someljė ir „Vilniaus duonos“ produktų vystymo vadovė.
Užšaldykite patogiomis porcijomis
Prieš dėdami į šaldytuvą ar šaldiklį, neraikytą duoną galite supjaustyti, kad vėliau būtų paprasta išsiimti reikiamą kiekį. Šaldiklyje duona gali išlikti šviežia net kelis mėnesius. Be to, kai kurie tyrimai rodo, kad užšaldžius kvietinę duoną ir ją atšildžius, pakinta krakmolo struktūra, jis tampa ilgiau skaidomas. Tai reiškia, kad tokia duona atšildyta bus virškinama lėčiau, todėl tolygiau įsisavina cukraus kiekis kraujyje nei šviežios baltos duonos.
Panaudokite džiūvėsėliams
Jei duona ima kietėti ar žiedėti, ją galima išdžiovinti orkaitėje ir naudoti kaip džiūvėsėlius. Tai puikus pagardas maltiniams, apkepams ar paniruoti prieš kepant vištienos, žuvies, mėsos patiekalus. Dalį sutrintų džiūvėsėlių galima sumaišyti su prieskoniais ir laikyti sandariai uždaromame inde. Duoną supjaustykite kubeliais, apšlakstykite aliejumi ir prieskoniais ir pakepinkite orkaitėje ar karšto oro gruzdintuvėje. Atvėsus laikykite sandariame inde – gausite skanų pagardą trintoms sriuboms ar salotoms.
Trupiniai saldiems kepiniams
Sutrupinę smulkintuvu kietą duoną, galite gardinti pyragus, keksiukus ar bandeles. Trupiniai ne tik suteiks traškumo, bet ir išnaudos duonos perteklių.
„Juodos ruginės duonos trupinėliai puikiai tinka ir senoviškam ruginės duonos desertui su spanguolių, bruknių ar kita rūgštesne uogiene“, – pataria S. Šoblinskienė.
Tradicinė lietuviška gira
Pasitelkiant močiutės receptus, lietuvišką ruginę duoną galima panaudoti ir naminei girai. Pakanka sudžiūvusius ruginės duonos gabalėlius užpilti vandeniu, pridėti cukraus ar medaus, mielių ar razinų ir leisti raugui padirbėti. Rezultatas – natūralus gaivus gėrimas.
Padžiuvęs batonas ar skrudinimo duona
Skrudintuvas atgaivina net ir kiek padžiuvusią duoną, skirtumo nepajusite. Be to, pamirkę tokias riekeles pieno ir kiaušinio plakinyje ir pakepinę keptuvėje su trupučio sviesto, gausite puikius tinginio blynus. Teliks pagardinti cinamonu ar šlakeliu medaus.
Drėgmę praradusi ruginės duonos riekelė skaniai suskamba derinyje su mėlynuoju sūriu: pabarstykite sūrio trupinėliais ir pakaitinkite mikrobangų krosnelėje. Beliks papuošti salotomis ir turėsite sodraus skonio karštą sumuštinį.
Puikiai sugeria kvapus
Be dėmesio likęs duonos kampukas gali puikiai pasitarnauti sugerdamas šaldytuvo kvapus.
„Įdėkite duonos kampelį į šaldytuvą, jeigu jame likęs žuvies, rūkytos mėsos, svogūnų ar kt. kvapas. Jis sugers kvapą į save. O tuomet galėsite sulesinti jį paukšteliams“, – pataria duonos ekspertė.
Tiesa, ornitologai primena, kad žiemą paukščiams lesinti (jei neturime grūdų ar saulėgražų), labiau tinkama balta duona, mat ruginė yra rūgštesnė ir paukščiams netinkama.
Neraikyta galios ilgiau
Nors šiais laikais absoliuti dauguma duonos parduodama raikyta, duonos ekspertė akcentavo, kad norintiems ilgiau džiaugtis duonos šviežumu, patartina rinktis neraikytą. „Neraikyta duona geriau išsaugo drėgmę, be to, gali atsipjauti norimo storio riekelę“, – sakė Snieguolė Šoblinskienė, „Vilniaus duonos” produktų vystymo vadovė.
O svarbiausias patarimas – planuokite pirkinių krepšelį ir prieš pirkdami peržiūrėkite, ko dar turite namie.
Duona įprastai galioja apie 5-7 dienas, tad prieš pirkdami naują kepalėlį įsitikinkite, kad ankstesnis suvalgytas, o likučiai paversti trupiniais ar skrebučiais būsimiems patiekalams.
Straipsnis publikuotas: Delfi

