Atgal į naujienas

Andrius Paužas: „Ramiai dirbant ir duona skanesnė, ir žmonės geriau įsiklauso“

„Vilniaus duona“ techninės priežiūros vadovą Andrių Paužą kepyklos vadovė Dalia Zdanovičienė vadina dievo dovana kepyklai. Jis puikiai inicijuoja darbus, išaiškina atsakomybes ir svarbiausia – padėjo kepyklos kolegoms dirbantiems su technika pajusti, kad jų nuomonė ir darbas vertinami bei svarbūs. Su juo galima atvirai kalbėtis apie iššūkius ir rasti sprendimus. 

Šis kolega šiemet buvo nominuotas „Vilniaus duona“ Atvirumo vertybės ambasadoriumi.

Pakalbinome jį apie darbą „Vilniaus duonoje“ : 

Kaip atsidūrėte, Andriau, „Vilniaus duonoje“?

Norėjau pakeisti kvalifikaciją, praplėsti į platesnę. Atėjau pats iš energetikos srities, tad natūraliai vienas iš projektų buvo energijos monitoringo sistemos projekto atgaivinimas. Prieš keletą metų šio projekto autorius buvo projektų vad. Audrius Lataitis, bet dėl įvairių rekonstrukcijų, įrangų keitimo monitoringo sistema tapo nenaudojama. Kartu su Audriumi mes šią sistemą padarėme veiksmingą. Jam esu dėkingas už pasidalijimą technine dokumentacija ir kitą naudingą informaciją. Dabar Vilniuje  monitoringo sistemoje galime stebėti daug įvairių duomenų. Įmonėje esu atsakingas už techninės dalies priežiūrą, daug dirbu su duomenų analize. 

Kuo įdomus šis energijos valdymo projektas?

Jo esmė, kad yra įdiegta 60 energijos monitoringo taškų – tai yra kiekvienoje energijos sąnaudų vietoje (elektra, karštas šaltas vanduo, dujos, garas) ir kiekviename etape žinome kada, kiek ir kokia įranga sunaudoja energijos. Žinome vidutines vertes ir galime susikurti įspėjimus apie nuokrypį nuo normos. O turint duomenis – imtis taupymo sprendimų. 

Kitas žingsnis bus diegti priemones, kurios padės taupyti energiją. Kai kur gal reikės tik pokalbio su kolega, o kai kur – įdiegti automatizuotus sprendimus.

Ar skiriasi darbas energetikos sektoriuje ir maisto gamybos įmonėje?

Skiriasi, visų pirma, didelis dėmesys čia skiriamas higienai, kokybės auditams, patikrinimams. 

Be to, čia labai skaniai kvepia, duona. Kartais net užmiršti tą kvapą, nes uoslė pripratus, bet rangovai ateina ir iškart atkreipia dėmesį – kaip čia pas jus kvepia!

Būnate apsuptas duonos. Kaip pats ją valgote?

Anksčiau daug metų duonos nevalgiau, o dabar vėl pradėjau valgyti. 

Kokią renkatės?

Agotą, mėgstu juodą duoną. Ir aš, ir žmona. Man skani ši duona. 

Ką šeima žino apie Jūsų darbą?

Žino, kad kepu duoną. Pažįstami susitikę juokaudami klausia, „Tai vis kepi duoną“? Kepu, atsakau. Teiraujasi, kuri skani. Dažniausiai rekomenduoju pabandyti „Agotą“.

O kaip ilsitės po darbų?

Vasarą mėgstu prie jūros nuvažiuoti, šiaip aplinką pakeisti, tėvus aplankau, išsikepame kartu kažką.

Kaip manote, kas lėmė, kad Jus nominavo Atvirumo vertybės ambasadoriumi?

Gal kad mūsų padalinyje komunikacija gera. Jeigu nesikalbi, nekomunikuoji – kyla pykčių, pasiteisinimų, ieškoma kaltų. Mes – kalbamės. Jeigu yra problema – techninis skyrius ir gamyba kartu ne špaguojamės ar ieškome pasiteisinimų, o sprendimų. Kad ant to paties grėblio antrą kartą neužliptum.Taip pat visi turi suprasti, kad svarbiausia įmonėje yra žmogus, be šios „grandies“ nei puikiausios strategijos, nei naujausios technologijos nepadės įmonei sėkmingai veikti. Kiekvieno darbas yra vienodai svarbus; ar tas, kuris suka varžtą, ar kepa duoną, ar ją parduoda – visi esame viena komanda.

Nemaža dalis kepykloje jau dirba daug metų. Natūraliai, būna ir nusivylimų, motyvacijos duobių, tenka kalbėtis, ieškoti kaip pakelti kolegų moralę. 

Kaip sekėsi įsivažiuoti? Dabar jau greitai bus treji metai, kai čia dirbate. 

Nebuvo sunku, net nepajaučiau, kad jau keli metai praėjo. Matai, kas gerai kolektyve, ko trūksta, kur yra motyvacijos, kur jos stinga, ieškai kalbiesi, ką galima padaryti. Svarbu ne tik išklausyti kiekvieną žmogų, bet jį ir išgirsti.

Patinka, kad pas mus yra pasitikėjimas, įgaliojimas žmogui spręsti savo kompetencijos ribose – tai nereikia už rankos vedžioti, kiekvienas žino, kur gali priimti sprendimą pats.

Jūs taip kantriai, ramiai kalbate. Ir darbe taip?

Be kantrybės darbe nieko nebūtų. Reikia tos ramybės su duona dirbant. Ir duona skanesnė, ir žmonės geriau įsiklauso. Svarbu ramiai komunikuoti, tada ir darbai geriau pasidaro. 

🍞🍞🍞

„Vilniaus duona“ kasmet apdovanoja trijų mūsų vertybių ambasadorius: atvirumo, veržlumo ir visaapimančio požiūrio. Šiais interviu norime pagerbti mūsų kolegas, kurie gyvena šiomis vertybėmis. 

Atgal į naujienas