Duona – skaidulų šaltinis

Kas yra maistinės skaidulos?

Skaidulos – tai augaliniuose produktuose randami angliavandeniai. Maistinės skaidulos nevirškinamos, todėl atlieka valymo funkciją. Jos taip pat maitina žarnyno gerąsias bakterijas, mikrobiotą, kurios naudingos visai imuninei sistemai.

Mikrobiota gamina tam tikrus vitaminus, padeda virškinimo procesui ir gerai savijautai. Tuo pat metu skaidulos lėtina virškinimo procesą, todėl vartodami daug skaidulų turinčio maisto ilgiau jaučiamės sotūs.

Vidutiniškai suaugusiam žmogui rekomenduojama gauti 25 - 35g skaidulinių medžiagų per parą. Tačiau statistiškai Lietuvos pilietis suvartoja tik pusę šio kiekio ar net dar mažiau.

Skaidulų kiekis Vilniaus duonos produktuose

Pagal skaidulų kiekį išskiriamos dvi produktų grupės:

  • Produktai, kurie gali vadintis skaidulinių medžiagų šaltiniu - 100 g produkto yra mažiausiai 3 g skaidulinių medžiagų.
  • Produktai, kuriuose yra daug skaidulinių medžiagų – 100 g yra mažiausiai 6 g skaidulinių medžiagų.
Svarbu žinoti apie duoną

Svarbu žinoti, kad skaidulinių medžiagų kiekis nurodomas produkto etiketėje.

Įdomūs faktai

  • Skaidulinės medžiagos vadinamos maistinėmis skaidulomis arba ląsteliena.
  • Skaidulinės medžiagos taip pat vadinamos prebiotikais, nes šios medžiagos yra gerųjų bakterijų maistas ir skatina jų augimą.
  • Vidutiniškai suaugusiam žmogui rekomenduojama gauti 25-35g skaidulinių medžiagų per parą.
  • Sultyse skaidulų mažiau nei sveikuose vaisiuose ir daržovėse.
  • Maistinės skaidulos dažnai vadinamoss natūralia organizmo „šluota“, nes padeda virškinimo procesui.